Zlatá Lýra 1.a 2.diel

zlata-lyraP zlata-lyraP
zlata-lyraZ zlata-lyraZ
Nie je na sklade
10,95 €
Dostupnosť: do 5 až 10 dní

Zvukové normy: 2.0

Rok výroby: 2016

Dĺžka: 116 min

Dátum výroby: 2016

Jazykové verzie: slovenská

EAN kód: 8588006725285

Medzinárodný festival populárnej hudby Bratislavská lýra bol v časoch "železnej opony" jedným z najprestížnejších európskych pódií autorskej piesne. Od svojho vzniku v roku 1966 až po Nežnú revolúciu dokázal vzkriesiť takmer nejestvujúcu scénu populárnej hudby, spájal oba národy a ľuďom v Československu prinášal nádej na lepší život.

Dokumentárny cyklus Zlatá lýra ponúka popri výpovediach takmer 200 osobností česko-slovenskej a zahraničnej hudobnej scény aj unikátne archívne materiály zachytávajúce atmosféru festivalu a spoločenského diania vo vtedajšom socialistickom Československu. Každý z dielov vykresľuje mozaiku ľudských osudov a nezabudnuteľných piesní nielen na pódiu, ale aj v zákulisí.

Úvod cyklu je príbehom o zrode festivalu, ktorý zaplnil prázdny priestor pre populárnu hudbu vo vtedajšom Československu, príbehom o nástupe novej generácie domácich autorov a interpretov, o entuziazme a nádeji na zmenu režimu, ktorá zavládla medzi ľuďmi v 60. rokoch. Uvoľnenie a sloboda umeleckého prejavu však po auguste 1968 dostávali červenú. Nastúpila éra cenzúry – od textov piesní až po oblečenie a účesy vystupujúcich spevákov. Piesne, v ktorých národ videl protest, sa dostali na čiernu listinu a znamenali zákaz vystupovania na dlhé roky...
DVD bonusy:
* Vznik a zákulisie Bratislavksej lýry
* Cesta plná tunelov
* Československí speváci v Cannes 1968
* Zahraniční hostia na Bratislavskej lýre
* Záznam z I. ročníka Bratislavskej lýry 1966
Ak chcete položiť otázku k produktu musíte byť prihlásení.
Prihlásiť sa môžete tu.
 
Dĺžka: 116
Zvukové normy: 2.0
Dátum výroby: 2016