Obrazy starého sveta + 5 krátkych filmov

obrazyVP.jpg obrazyVP.jpg
obrazyVZ.jpg obrazyVZ.jpg
Nie je na sklade
6,95 €
Dostupnosť: do 5 až 10 dní

Zvukové normy: 2.0 mono

Rok výroby: 1972

Dátum výroby: 2008

Kategórie: dokumentárne, čs. tvorba

EAN kód: 8588003785039

Celovečerný film Dušana Hanáka Obrazy starého sveta prináša sugestívne portréty starých ľudí z Liptova a Oravy, ktorí dokážu aj v stave civilizačného chaosu a neistoty žiť vnútorne slobodní. Režisér Dušan Hanák o filme hovorí: "Obdivoval som tých starých ľudí z viacerých dôvodov. Žili na okraji civilizácie, niekedy vylúčení aj z dedinskej komunity a ich múdrosť súvisela s vnútornou silou a pozitívnym myslením. Mali v sebe humor a univerzálnu ľudskosť. Film som realizoval v období normalizácie, je to jeden z mojich troch celovečerných 'zakázaných filmov'. Prispôsobení, šedí ľudia chodili po uliciach, ani sa neusmiali. Nebolo ich prečo obdivovať. Aj preto som film nazval Obrazy starého sveta. Myslím si, že ho takto – vo vzťahu k vlastným životným podmienkam – vnímajú aj diváci v zahraničí. Akoby im tento film hovoril, že doba, keď človek žil v harmónii so sebou a prírodou, je už za nami (citácia z Film.sk č. 5/2002)." Film vznikol v roku 1972, však po dvoch dňoch predpremiérového premietania bol stiahnutý z distribúcie a až v roku 1988 bol 'uvoľnený', nikdy však nemal premiéru. Významné ocenenia na rôznych svetových festivaloch potvrdili jeho estetické a umelecké kvality.
DVD obsahuje:
* veľmi kvalitný obraz síce s mono, ale digitálne remastrovaným zvukom
* biografia Dušana Hanáka, jeho kompletná filmografia, vrátane ocenení, ktoré jeho filmy získali na domácich i zahraničných festivaloch a prehliadkach
* krátke profily kameramana Alojza Hanúska a fotografa Martina Martinčeka
* úryvky z rozhovoru Petra Michaloviča s Dušanom Hanákom o filme Obrazy starého sveta (ktorý bol v plnom rozsahu publikovaný vo Film.sk č. 5/2002)
* ohlasy z tlače a Hanákove krátkometrážne filmy Artisti (1965), Učenie (1965), Prišiel k nám Old Shatterhand (1966), Omša (1976) a Deň radostri (1972)
Ak chcete položiť otázku k produktu musíte byť prihlásení.
Prihlásiť sa môžete tu.