HOFFMAN IVAN: VERÍM, ŽE SA TO DÁ... - LP /bazár/

hoffman hoffman
Na sklade
3,00 € 6,99 € (Zľava: 57%)
Dostupnosť: posledné kusy

A1 Neviem, Či To Viem
A2 Zvoní Zvon
A3 Už Dávno Je To Tu
A4 Križovatka
A5 Každý Má Nádej
A6 Nech Mi Nehovoria
A7 Tebe
B1 Za Bieleho Dňa
B2 Keď Ide O život
B3 Curriculum Vitae
B4 Vždy Keď Mi Je Jedno
B5 Podvodník
B6 Nech Je S Vami Pán
B7 Verím, že Sa To Dá...

Rok výroby: 1990

Distribútor: Import

Kategórie: folk & country, Domáce

EAN kód: 116547

A1 Neviem, Či To Viem
A2 Zvoní Zvon
A3 Už Dávno Je To Tu
A4 Križovatka
A5 Každý Má Nádej
A6 Nech Mi Nehovoria
A7 Tebe
B1 Za Bieleho Dňa
B2 Keď Ide O život
B3 Curriculum Vitae
B4 Vždy Keď Mi Je Jedno
B5 Podvodník
B6 Nech Je S Vami Pán
B7 Verím, že Sa To Dá...

Popis

Ivan Hoffman bol jedným zo zakladajúcich členov združenia pesničkárov Slnovrat a jeho súčasťou bol do roku 1987. Približne od konca prvej polovice osemdesiatych rokov sa začal čoraz viac zaoberať otázkami viery a aj jeho skladby sa radili skôr k vetve tzv. kresťanského folku.

Počas prvých revolučných dní roku 1989 zložil pieseň Sľúbili sme si lásku. Stala sa doslova symbolom Nežnej revolúcie a vyjadrovala náladu vtedajšej eufórie a všeobjímajúcej lásky, ktorá - možno trochu v duchu naivnej hippieovskej filozofie - mala urobiť čiaru za minulosťou a stať sa liekom na všetko zlo. Vydavateľstvo OPUS sa chytilo svojej šance a vydaním tejto piesne na singli konečne splatilo morálny dlh, ktorý voči Hoffmanovi malo minimálne od čias jeho vyradenia z LP Folkový kolotoč.

To, že už o niekoľko mesiacov bolo všetko inak a I. Hoffman mohol napísať druhú verziu svojho hymnického songu (Vraj) sľúbili sme si lásku, v ktorej sarkasticky parafrázoval vlastnú pieseň i naivitu, nebolo Ivanovou vinou, ale skôr vecou politiky a celkového vytriezvenia.

Ešte predtým, začiatkom roku 1990, sa mu podarilo vydať LP, optimisticky nazvané Verím, že sa to dá... u malého českého vydavateľstva Punc. LP prinášalo pomerne reprezentatívny výber väčšiny Hoffmanových hitov, svoje zastúpenie na platni mali aj kresťanské piesne. Nahrávky boli realizované ešte pred Novembrom na digitálny magnetofón v jednom pražskom byte a predstavovali Ivana v autentickej pesničkárskej polohe - len s dvanásťstrunnou gitarou a harmonikou. V niektorých skladbách ho sprevádzal huslista Láďa Vokatý.

Sugestívnu obálku platne navrhol niekdajší Hoffmanov kolega z reštaurátorských ateliérov, fotograf Peter Sedlák a platňa samotná bola v časoch začínajúcich česko-slovenských sporov venovaná Hnutiu československého porozumenia.

LP Verím, že sa to dá... sa stala poslednou Hoffmanovou nahrávkou. O krátky čas definitívne skončil s pesničkami a v súčasnosti sa venuje, žijúc v Čechách, už len žurnalistike.

Ak chcete položiť otázku k produktu musíte byť prihlásení.
Prihlásiť sa môžete tu.